[mc4wp_form id="5389"]

Crumble od jabuka s karamelom

Već neko vrijeme zapravo pokušavam napraviti pitu od jabuka s karamelom. Ne zvuči kao baš neka nauka, no meni se taj karamel uvijek nekako izgubi u pečenju, jabuke su toliko intenzivne da stvarno nadjačaju okus karamela i onda bude samo – sladak i ništa drugo.

No išla sam probati još jednom, samo mi se tijesto za pitu nije dalo valjati, a i radila sam individualne porcije – pa je lakše bilo napraviti crumble. Crumble. Topao, sočan, hrskav, savršen. Obožavam crumble. Već sam ranije radila s jabukama onu zdraviju verziju no sada sam se odlučila na ultimativni desert – dodala sam mu karamel preko jabuka. A onda sam još dodala karamel umaka i preko pečenog tijesta. I to je bilo to. Ljubav.

Crumble od jabuka s karamelom
Sastojci su za 4 individualne porcije ili kalup cca 20×20 cm

Karamel:
100 g šećera
20 ml vode
60 ml vrhnja
20 g maslaca

Tijesto:
100 g oštrog i 50 g glatkog brašna
70 g maslaca
prstohvat soli
1 žumanjak
1 žlica šećera

Punjenje:
2 velike jabuke
1 žličica cimeta
sok pola limuna

Upute:

  1. U zdjelici dubokog dna zagrijavajte karamel i vodu na srednje jakoj vatri, sve dok ne dobijete karamel moje jantara. Nemojte miješati nego samo malo vrtite posudu kako bi se sve razvomjerno zagrijalo. Maslac i vrhnje zasebno zagrijte gotovo do vrenja. Vrući karamel skinite s vatre, ulijte vrhnje i maslac i miješajte dok se sve sjedini. Pazite, jako će prskati. Vratite na laganu vatru i kuhajte još oko 3-4 minute uz stalno miješanje.
  2. Jabuke ogulite, narežite na ploškice ili kockice, posipite cimerom i limunom. Ako ne želite tekućinu u svom crumbleu, dodajte i 1 žlicu škrobnog brašna.
  3. Oba brašna, sol, šećer i maslac pomiješajte rukama ili u sjeckalici kako biste dobili mrvičastu smjesu. Dodajte jaje pa umijesite tijesto. Ne mora biti pravilno ni glatko, bitno je da je sve sjedinjeno. Tijesto ohladite oko 15 min. Sad ga možete naribati kako biste ga usitnili. Druga opcija za posip je npr. iz ovog recepta.
  4. Pećnicu zagrijte na 180°C.
  5. Posudu ili individualne zdjelice za crumble oblno napunite jabukama, neka ih bude što više jer će ionako ‘pasti’ tj. pokuhati se. Zatim dodajte karamel po želji, npr. 1 žlicu po porciji. Na kraju stavite posip, dosta bogato.
  6. Pecite oko 45 min. Poslužite vruće ili toplo, možete sa sladoledom i na njega posipati još malo karamel umaka ako vam je ostalo. Ako vam se karamel stisnuo, samo ga lagano zagrijte i otpustit će. Hladni crumble također možete zagrijati u pećnici ili mikrovalnoj. Dobar tek :)

Što vi mislite?

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

1 Comment