[mc4wp_form id="5389"]

Kokos panna cotta s ganacheom

Uopće neću niti početi ponovno s pričom o panna cotti. Toliko sam toga već rekla i toliko hvalospjeva napisala. Uostalom, već sam objavila nekoliko recepata za razne vrste ovog prefinog deserta. No uvijek postoji prostor za još nekoliko :) Već imam neke druge u planu, no danas je na red došla panna cotta od kokosovog mlijeka. Već je duže želim probati, od kad sam na instagramu vidjela sličku kolegice Anđele s bloga Kužinica koja je napravila kokos panna cottu s kruškama prema receptu Tamare s bloga Ave dulcis. A meni baš ne treba mnogo da se odlučim za panna cottu.

No nisam htjela kopirati recept (iako, sigurno ću ga isprobati kad uhvatim neke dobre kruške), a i nekako kad pomisim na kokos, uvijek mi je prva asocijacija uz kokos čokolada- crna ili bijela. Pa sam krenula s ovom verzijom. Nisam požalila ;)

Preporučila bih vam da stavite manje čokolade nego ja jer je okus čokolade vrlo dominantan u odnosu na kokos ako ga ima previše – a kod mene je omjer gotovo pola-pola. U receptu sam već smanjila količinu čokolade u odnosu na ovo što sam ja koristila pa ste tu ok. Od ostalih savjeta – u biti ih nema. Važno je da koristite kokosovo mlijeko iz konzerve (imate ga u svim supermarketima na odjelu s internacionalnom kuhinjom + u dm-u, mullerima i sl.), zaslađivač može biti med, šećer, javorov sirup, što god želite, a možete koristiti i bourbon vanili šećer ili ekstrakt vanilije umjesto mahune. Iako, u mahuni ima puuuuno više okusa pa pokušajte ipak s time – i nje ima u supermarketima i prodavaonicam začina. Ja koristim uvijek klasičnu želatinu, no kod Tamare imate i verziju s agarom ako ne želite koristiti sastojke životinjskog porijekla. U tom slučaju morate zamijeniti i vrhnje za šlag biljnom varijantom. I važno je da imate dobru čokoladu, tamnu, punu, s puno kakaa. Možete koristiti i mliječnu, naravno, ovisi kakve okuse preferirate – ali bitno je da vam je čokolada koju koristite fina jer se njezin okus u ganacheu ne mijenja mnogo. I sad sam zbilja gotova sa savjetima. Ma sve već znate :) Probajte!

Što vi mislite?

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

5 Comments
  • Jelena
    15 ožujka, 2017

    Oprostite a zašto je važno da se koristi kokosovo mlijeko iz konzerve a ne iz tetrapaka?

    • Matejka_Like Chocolate
      15 ožujka, 2017

      Zato što je ono znatno masnije od onoga iz tetrapaka, ono je kao vrhnje, a panna cotta se inače radi od vrhnja :)

      • Jelena
        20 ožujka, 2017

        Hvala Vam:)

  • Marija
    6 travnja, 2017

    Draga Matejka,

    Isporbala sam ovaj recept no iz nekog razloga kokosovo mlijeko mi se odvajalo u čašama tj. masnoća je isplivala na povšinu, a boja nije bila bijela nego hmm prljavo bijela :)Ne znam dali je problem u kokosovom mlijeku (koristila sam Alnatura kokosovo mlijeko, rok trajanja valjan) ili ipak treba još nešto staviti u tu smijesu kako bi se sve lijepo sjedinilo? Na kraju sam si pomogla dodavši vrhnje za kuhanje.

    Hvala na pomoći :)

    • Matejka_Like Chocolate
      6 travnja, 2017

      Kokosovo mlijeko je samo po sebi onako sivkasto tako da boja nije čudna, a što se tiče odvajanja, može biti dfa ste pregrijali mlijeko – u takvim slučajevima može se dogoditi da se masnoća odvoji od tekućine. No to najčešće nema utjecaja na okus već samo na izgled/strukturu. Drago mi je da ste se ipak snašli :)