[mc4wp_form id="5389"]

[DIY] Najmirisniji božićni vjenčić za vrata + dodatne ideje

Zadnjih nekoliko godina svake godine radim novi vjenčić za vrata uoči blagdana. Volim taj mali osobni detalj na ulazu u dom, nekako mu daje toplinu i osobnost u vrijeme kad je sve pretrpano konfekcijskim božićnim ukrasima. Izrada božićnog vjenčića ne mora uopće biti komplicirana i oduzeti mnogo vremena, a niti novaca – jer materijale često možemo pronaći u prirodi ili u jeftinijim trgovinama poput Offertissime.

Moj prvi božićni vjenčić bio je onaj od kokica, možda ga se sjećate od prije par godina – a upute za izradu pronađite ovdje.

https://www.instagram.com/p/BNltMLthV0A/?taken-by=matejka_likechocolate

Prošle godine sam se malo mučila i nisam uspjela realizirati prvu ideju – htjela sam napraviti vjenčić od medenjaka i sve je bilo super – osim što ih nikako nisam uspjela zalijepiti da se drže zajedno pod kutem, kako sam željela. On je onda završio na stolu kao ukras :)

https://www.instagram.com/p/BNlpIbNhhiv/?taken-by=matejka_likechocolate

Na kraju sam prikupila stare i kupila nešto novih, manjih kuglica i napravila ovaj kičasti, ali baš prigodni vjenčić od kuglica – jednostavno sam ih lijepila vrućim ljepilom na kolut od stiropora (sve iz Offertissime).

https://www.instagram.com/p/BNpK4j7BeZb/?taken-by=matejka_likechocolate

Ipak, lani sam nekako imala osjećaj da taj vjenčić ne odražava mene i naš dom u potpunosti – iako mi je bio lijep, nije mirisao, nije bio drugačiji, nije – ma znate što ću reći – imao veze s hranom :) Ove godine sam tražila vas kroz Instagram da mi date koju ideju i dobila sam puno krasnih, no jedna se istaknula – prijedlog jedne Maje da napravim vjenčić od začina, medenjaka i rogača. Ona mi je poslala sliku svog kojeg čuva već ohoho godina i to je bilo to, ljubav :) Nije mi dugo trebalo da realiziram ideju i jako sam zadovoljna kako je ispao… Hvala puno Maji na inspiraciji!

Pa, što vam sve treba za ovaj vjenčić?

  • slamnati vjenčić, košta 7-10 kn i ima ih sada posvuda, i u supermarketima i u Bauhausu, Offertissimi, na tržnicama…
  • oko 300 g mahuna rogača (u supermarketima na odjelu voća)
  • začini: 10-tak štapića cimeta, 5-6 muškatnih oraščića, pakiranje zvjezdastog anisa u komadu, klinčići u komadu… neke ćete naći malo teže no ima ih u velikim supermarketima
  • bademi i/ili orasi u ljusci, može i lješnjaci u ljusci – potražite na tržnici, ja sam svoje dobila iz Dalmacije <3
  • medenjaci, domaći ili kupovni (ja sam svoje smiješala samo od brašna i vode uz dodatak začina za medenjake i pekla na 200°C 10-tak min – ionako ne moraju biti jestivi)
  • ukrasna traka po želji i malo špage za vješanje.
  • pištolj s vrućim ljepilom (također, ima ga u Offertissimi ili recimo Bauhausu, vidjela sam i u Kik-u, košta 30-ak kn)

Upute: 

  1. Proces počinjete vezanjem tanke špage na vijenac, kako biste ga kasnije mogli objesiti na vrata.
  2. Nastavljate lijepljenjem rogača na vijenac. Birajte mahune rogača koje su malo zaobljene jer će tako bolje pristajati obliku vjenčića. Lijepite sa svih strana osim leđa, tako da poleđina ostane ravna i bolje legne na vrata. Ako vam neka mahuna ne odgovara po obliku, najbolje da je prelomite, ionako se lom neće vidjeti kasnije kad zalijepite začine gore. Prelijepite veliki dio površine, no ostavite i praznine u koje ćete stavljati orašaste plodove.
  3. Druga faza je popunjavanje praznina – ja sam prvo stavljala bademe i orahe u ljusci, a zatim sam umetala štapiće cimeta gdje god se još vidjela slama od vijenca.
  4. Zatim ide ukrašavanje – lijepljenje anisa, muškatnog oraščića i medenjaka. Medenjake sam napravila u više oblika i veličina da mogu prilagoditi gdje mi koji bolje paše.
  5. Predzadnja faza je umetanje klinčića u šupljine, on je tu u biti najviše radi mirisa.
  6. I zadnje – dodavanje mašne. Ja sam koristila ovu od jute, vi izaberite kakvu želite i zalijepite ju ili ovako sa strane ili na sredinu vjenčića – isto vrućim ljepilom. Ako planirate čuvati vjenčić i mijenjati mašnu svake godine, onda je zavežite, nemojte lijepiti. I to je to. Pazite da se ne opečete na vruće ljepilo (kao ja nekoliko puta) + da imate dovoljno patrona, meni ih je sigurno 10-ak trebalo, onih malih jer imam najmanji i najjeftiniji mogući pištolj. Objesite svoj vjenčić i uživajte u mirisu koji širi – nadam se da će u njemu uživati i vaši (i naši) susjedi :)

Etogac, nadam se da ste dobili i vi koju ideju ako želite ukrasiti ulaz u dom (ili neki zid) originalnim ukrasom. Moram napomenuti da je ovo i super projekt za raditi s klincima – ako im ne date da rukuju vrućim ljepilom, naravno – jer mogu biti skroz uključeni, dodavati stvarčice, odlučivati gdje ide što i naravno pomoći s pečenjem keksića… Nevi je bilo jako zabavno, a i sažvakala je malo rogača u ljusci dok smo slagale vjenčić :D

P.S. Ostale moje recepte i ideje za Božić možete pratiti ovdje.

Što vi mislite?

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Nema komentara